Nieuws

Verzameld: de hoogste gebouwen van Rotterdam

Geplaatst op: 04 mei 2018

Beeld: Ossip van Duivenbode

Rotterdam is wereldberoemd door de indrukwekkende skyline. Maar hoe hoog zijn de hoogste gebouwen nu echt? We zetten er een aantal op een rij.

1) Euromast, 185 meter

Het hoogste én bekendste bouwwerk van Rotterdam is met 185 meter de Euromast. De toren werd in 1958 gebouwd en kreeg in 2010 de status van Rijksmonument. Nog steeds is het een van de meest populaire attracties van Rotterdam; met een restaurant en een luxe suite, waar je kunt overnachten met je hoofd in de wolken.

2) Maastoren, 165 meter

Met zijn hoogte van 165 meter is de Maastoren de hoogste wolkenkrabber van Nederland. Dit kantoorgebouw staat op de zuidelijke oever van de Nieuwe Maas en in de markante toren is nu het hoofdkantoor van Deloitte gevestigd. Opvallend is het kleurverloop van het gebouw, waardoor het bijna wegvalt tegen de lucht.

3) New Orleans, 161 meter

De hoogste woontoren van Nederland werd in 2010 geopend door prinses Beatrix. Het is één van de landmerken op de Kop van Zuid. Het gebouw telt meer dan 200 woningen, een spa en een private healthclub. Onderin is het bekende filmhuis LantarenVenster gevestigd.

TIP: Een aantal van deze markante gebouwen zijn te bewonderen tijdens de Dag van de Architectuur op 16 en 17 juni.

4) Delftse Poort, 151 meter

Het hoofdkantoor van Nationale Nederlanden werd in 1991 opgeleverd. Het is een typisch jaren ’90 gebouw: imposant en robuust met veel glas. Het gebouw is ontworpen door architect Abe Bonnema. Samen met De Rotterdam, de Maastoren en de Millenniumtoren is dit gebouw bepalend voor de skyline van Rotterdam.

5) De Rotterdam, 149 meter

Een van de nieuwste architectuuriconen van de stad en hoewel niet het hoogste gebouw, wél het grootste. Ontworpen door Rem Koolhaas is dit een landmerk van flinke proporties. De Rotterdam wordt elke dag door zo’n 5.000 mensen gebruikt en is daardoor het dichtst bevolkte stukje van Nederland.

6) Montevideo, 140 meter

Ook deze Rotterdamse ‘skyscraper’ staat op de Kop van Zuid, aan de Wilhelminapier. De naam Montevideo verwijst naar het verleden van toen dit stuk van de stad, of eigenlijk de haven, nog veel pakhuizen telde en waarvan één de naam van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo droeg. Op het dak van de toren staat een grote, driedimensionale letter -M- en inclusief die toevoeging is het gebouw 152,32 meter hoog.

7) Erasmusbrug, 139 meter

Eigenlijk geen gebouw natuurlijk, maar wel het bekendste fenomeen van Rotterdam: De Brug. De Erasmusbrug werd in 1996 opgeleverd en is ontworpen door Ben van Berkel. Met de bijnaam ‘de zwaan’ is het bouwwerk niet meer weg te denken uit de skyline.

TIP: Wil je Rotterdam vanuit boven bewonderen? Je kunt bij ruim 50 daken van het uitzicht genieten tijdens de Rotterdamse Dakendagen op 2 en 3 juni!