Nieuws

Rotterdam Rooftop Walk

Geplaatst op: 02 jan 2022

Een maand lang spectaculaire vergezichten: tijdens de Rotterdam Rooftop Walk (26 mei t/m 24 juni 2022) beleef je de stad van boven. Via een speciale luchtroute loop je van dak naar dak en steek je de Coolsingel op grote hoogte over. Ook beleef je hoe dakgebruik kan bijdragen aan de toekomst van de stad. 

Nog niet eerder konden zoveel mensen het dak op in Rotterdam. De jaarlijkse Rotterdamse Dakendagen tijdens de Rotterdam Architectuur Maand zijn al vaste prik; maar volgend jaar komt er een groots, eenmalig dakevenement bij. Rotterdamse Dakendagen organiseert nu ook de Rotterdam Rooftop Walk: een route op dakniveau, inclusief een luchtbrug tussen WTC Rotterdam en de Bijenkorf. Het ontwerp is een samenwerking met architectenbureau MVRDV. De spectaculaire oversteek boven de Coolsingel kun je een maand lang maken – de eerste bezoekers gaan op Hemelvaartsdag omhoog – maar uniek uitzicht is lang niet alles wat deze wandeling te bieden heeft. Lopend over en tussen de daken, beleef je hoe innovatief dakgebruik bijdraagt aan een betere toekomst voor de stad. De wandeling is weliswaar op hoogte, maar blijft laagdrempelig om te bezoeken. Volwassenen mogen voor een klein bedrag naar boven, kinderen gaan gratis mee. Meer praktische informatie volgt in het voorjaar van 2022.

Render van de Rotterdam Rooftop Walk, wandelen door de lucht boven de Coolsingel
De toekomst van dak en stad

Rotterdamse Dakendagen realiseert dit grote evenement naast het bestaande festival in juni, in samenwerking met Gemeente Rotterdam en vele andere partners. Bedrijven en non-profitorganisaties laten op de daken hun nieuwste dakinnovaties zien. Bijvoorbeeld op het gebied van groen, water, energie-opwekking en woon- en verblijfsruimte op daken. Ook kunstenaars en wetenschappers verbeelden de toekomst van het dak en de stad. Het resultaat is een grootse manifestatie waar alle stedelijke uitdagingen van deze tijd voorbijkomen: van bewoners beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, tot het creëren van een prettige openbare ruimte in een stad die steeds drukker wordt.

Traditie: de hoogte in

De Rotterdam Rooftop Walk vindt plaats tijdens de Rotterdam Architectuur Maand. De maand viert de innovatiekracht en kwaliteit van architectuur in de stad met festivals, tentoonstellingen, lezingen en meer. Het ontwerp van de Rotterdam Rooftop Walk bouwt voort op een traditie van grote publiekstrekkers op hoogte, zoals  ‘De Trap’ in 2016. Deze tijdelijke interventie was een ontwerp van MVRDV in het kader van ‘Rotterdam viert de stad!’, de manifestatie ter ere van 75 jaar wederopbouw na het bombardement op Rotterdam. Maar ook verder terug, tot de kabelbaan van C70 en de bouw van de Euromast voor de Floriade in 1960.