Nieuws

Op tour door Rotterdam: 10 tips

Geplaatst op: 10 jun 2022

Tijdens de Rotterdam Architectuur Maand ‘22 kun je Rotterdam op een nieuwe manier leren kennen. Kijk met andere ogen naar de straten waar je al zo vaak doorheen liep, of leer juist nieuwe gebieden kennen in de verste uithoeken van de stad. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij zetten 10 tours en activiteiten voor je op een rij!

Dag én Nacht van de Architectuur

Beleef op zaterdag 18 juni 2022 de eerste Dag én Nacht van de Architectuur in Rotterdam! Vanaf zonsopgang tot diep in de nacht staat de gebouwde omgeving in deze architectuurstad centraal.  Ontdek de stad opnieuw tijdens een tour, op het dak, op het water of met de nachttram. Het volledige programma bekijk je op dagvandearchitectuur-rotterdam.nl of via onderstaande link.

Toegang verschillend per onderdeel, diverse locaties.
Zaterdag 18 juni, zonsopgang tot diep in de nacht.

Klik hier voor meer informatie.

De Smaak van Architectuur

Ontdek architectuur via de maag! Wandel door Rotterdam en bezoek bekende gebouwen waar je lekkere gerechtjes krijgt. Je komt onder andere langs Café Dudok, Theater Rotterdam, Het Podium en de Markthal. De hele maand lang kun je de route zelf lopen, met of zonder gerechtjes, of boek een tour met architect-gids!

Er zijn drie geplande data waarop je de tour met gids kunt lopen:

Toegang €4,50 – €54,95, locatie Stadhuis Coolsingel.

Zaterdag 11 juni, 11:30 – 15:30
Zondag 19 juni, 13:40 – 17:40
Zaterdag 25 juni, 10:30 – 14:30

De vele facetten van Dudok

Leer meer over architect Willem Dudok en zijn bijdrage aan modern Rotterdam. Je volgt eerst een minicollege in Dudok onder het genot van de beroemde appeltaart, gevolgd door een wandeling over de Coolsingel langs nog bestaande en inmiddels verdwenen werk van Dudok. Krijg een uniek inkijkje achter deuren die normaal gesloten blijven!

Toegang €17,50 incl. koffie/thee en Dudok appeltaart, locatie: Dudok Rotterdam.

Zondag 12 juni van 11:00 – 13:00
Zondag 19 juni van 11:00 – 13:00
Zondag 26 juni van 11:00 – 13:00

BoTu: Wijk op Menskracht

In 2035 wordt BoTu de eerste klimaatneutrale wijk van Rotterdam. Bekijk de wijk én de wereldwijde opgave voor energietransitie met andere ogen tijdens deze tour. Hoe gaan we leven op menskracht, biomassa, wind- en zonne-energie? Urban Guides en Huis van de Toekomst BoTu nemen je mee tijdens deze tour, reserveer snel je plek.

Toegang €7,50 inclusief een drankje, startlocatie: Huis van de Toekomst BoTu.

Zondag 12 juni van 10:30 – 12:30
Zaterdag 25 juni van 10:30 – 12:30

© Frank Hanswijk

Kunsthal Architectuurtours

Kunsthal Rotterdam is een van de iconen van de moderne architectuur en wordt jaarlijks bezocht door vele architectuurliefhebers uit de hele wereld. Elke zondag staan de gidsen van UrbanGuides voor je klaar en vertellen ze je alle ins & outs over het iconische gebouw, dat dit jaar 30 jaar bestaat!

Toegang gratis, meld je vooraf bij de balie van de Kunsthal.

Zondag 12, 19, en 26 juni van 14:00 tot 15:00

Kijk op de Wijk 

UrbanGuides speelt in op het thema van de RA Maand ‘Vista Rotterdam!’ met elk weekend een tour in een andere wijk langs de rand van Rotterdam, als vergezicht van en naar de stad. Ga mee naar Vinex-wijk Nesselande, of fiets door Beverwaard, ingeklemd tussen historische dijken en de geluidswal van de A16.

Toegang €7,50, inclusief drankje. Klik op de links hieronder voor tickets en meer informatie.

Zondag 12 juni, Excursie Nesselande, 13:30 – 16:00
Zondag 19 juni, Fietsexcursie Beverwaard, 13:30 – 16:00
Zondag 26 juni: Excursie Meeuwenplaat, 13:30 – 16:00

© UrbanGuides

© Sebastian van Damme

Gebouwen door Vrouwen

Gebouwen door Vrouwen viert het werk van vrouwelijke architecten. Dit initiatief is begonnen als zoektocht van Sofie van Brunschot, architect, naar vrouwelijke rolmodellen. Er is weinig kennis over het schaarse aantal vrouwen in de architectuur en hun werk is vaak onzichtbaar. Doe mee met een walking tour langs drie gebouwen ontworpen door vrouwen in Rotterdam!

Toegang gratis, startlocatie: voor de ingang van de RVS-flat aan de Suze Groeneweglaan.

Zaterdag 18 juni, 14:00 – 16:00

Rondleiding van Namelok door hoofdtentoonstelling (T)Huis

De ontwerper van de RA Maand hoofdtentoonstelling, (Namelok) neemt je mee in het verhaal van (T)Huis. Wat zijn de achterliggende gedachten achter de gekozen projecten? Hoe sluit het ontwerp van de tentoonstelling aan bij de inhoud? Welke verhaallijnen zijn te ontdekken? Namelok neemt je mee in hun ontwerpproces.

Toegang gratis, meer info en reserveren via de link hieronder.

Zaterdag 11, zondag 12 en zondag 26 juni om 11:00 en 13:00 uur.

© Fred Ernst

© Essenburgpark

Urbanistas Explore: De Groene Connectie (English)

Het Essenburgpark en de Spoortuin vormen het einde van De Groene Connectie, een 8 kilometer lange looproute door het westen van Rotterdam. De route geldt tevens als platform dat lokale initiatieven aan elkaar verbindt. Doe mee met deze excursie en ontdek meer over de plek en de initiatieven.

Toegang €9,70, inclusief lunch. Startlocatie: entree Essenburgpark.
Let op: Deze tour is in het Engels.

Zondag 19 juni, 12:30 – 14:30

 

SOLD OUT Stedelijke (on)gastvrijheid (English)

Rotterdam pretendeert een gastvrije en inclusieve stad te zijn. Een stad waarin iedereen de kans krijgt deel te nemen aan het publieke leven, waar iedereen zich vrij en veilig kan rondbewegen. Maar hoe gastvrij en inclusief is de Rotterdamse openbare ruimte nou echt? Bekijk de stad via de ogen van Architect Floor van Ditzhuyzen – a.k.a. de Public Space Detective.

Toegang €5, startlocatie stationsplein Rotterdam.
Let op: Deze tour is in het Engels.

Zaterdag 25 juni van 15:00 tot 17:00

Panorama Observatorium

Ga mee op (bus)reis door Rotterdam en omgeving met kunstenaarsgroep Observatorium, langs plekken die invloedrijke vergezichten hebben gekend en weer nieuwe vergezichten nodig hebben. Van het Land van Chabot aan de Rotte, via snelwegen en havens, naar de Zandwacht op de Maasvlakte. Een avontuurlijke tocht langs zeer uiteenlopende landschappen die in de nabije toekomst weer danig van karakter veranderen.

Toegang €12,50, startlocatie Festivalhart RA Maand, Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25.
Zaterdag 25 juni, 13:00 – 17:00.

Klik hier voor meer informatie.