Over RA Maand
De Rotterdam Architectuur Maand is het grootste architectuurfestival van Nederland over de toekomst van de stad. De maand is elk jaar in juni en kiest iedere editie een nieuwe toepasselijke locatie voor het festivalhart. Het is toegankelijk voor iedereen, ongeacht kennis of ervaring met architectuur.
Met ruim 100 partners uit het onderwijs, de cultuursector en de ontwerpsector organiseert en faciliteert de RA Maand ruim 125 activiteiten verspreid over meer dan 40 locaties. Ontdek hoe architectuur en stadmaken het dagelijks leven beïnvloedt en verbetert. Bezoek opvallende interventies, rondleidingen, workshops, lezingen, tentoonstellingen, films en festiviteiten om de stad van de toekomst te verkennen.
Ontstaan
De RA Maand startte in 2016 met het samenbrengen en communiceren van een collectieve festivalkalender. Na drie succesvolle maar relatief bescheiden edities is het concept in 2019 naar een hoger plan getild met een centraal festivalhart in het postkantoor aan de Coolsingel, ruim 50 activiteiten, 70.000 bezoekers en een explosieve groei in het online bereik.
In 2021 bevond het festivalhart zich onder de grond in de parkeergarage aan het Kruisplein, in 2022 juist op 29 meter hoogte op het roze Podium.
Vanaf 2021 wordt de ambitie voortgezet om de RA Maand te ontwikkelen tot een festival van landelijke, en op termijn internationale betekenis. De RA Maand is een initiatief van AIR – Architectuur Instituut Rotterdam, Rotterdam Festivals en Rotterdam Partners.
RA Maand ’23: Natte stad
Het thema van de Rotterdam Architectuur Maand is dit jaar Natte Stad. Rotterdam is een havenstad aan twee oevers en daardoor omgeven door en doordrenkt met water. In het drijvende festivalhart in de Maashaven komen abstracte opgaven op het gebied van water en klimaat samen in concrete stedelijke oplossingen. In een buitententoonstelling laten ontwerpers, architecten en de gemeente zien welke innovatieve oplossingen nu al in de stad worden toegepast. En met welke oplossingen je zelf aan de slag kunt om de stad weerbaarder te maken voor de gevolgen van bijvoorbeeld klimaatverandering.
Het drijvende geheel is een concept van het Rotterdamse architectenbureau Studio Marco Vermeulen. In de bakken komt een tijdelijk park, plek voor urban sports en kun je je onderdompelen in lezingen, debatten, films en andere evenementen.